Cafetéria

Cafetéria2021-01-26T11:15:03+02:00

Sok vállalat a munkabéren felül béren kívüli juttatásokkal próbálja a céghez csábítani az új munkaerőt vagy épp a meglévő alkalmazottakat szeretné megtartani, munkájukat ösztönözni. Ezt cafetériarendszer keretében tudja megtenni, ami évről-évre jelentős átalakuláson megy keresztül, így a munkáltatóknak gondosan meg kell tervezniük a felkínált juttatási csomag elemeit, és számolniuk kell azok adózási módjával is.

Jelenlegi szabályozások mellett az elemek négyféle adózási csoportba sorolhatók be:

  • adómentes
  • béren kívüli
  • egyes meghatározott
  • bérjövedelemként adózó juttatás

A cafetériák juttatását számos jogszabály befolyásolja, így az adott vállalkozásnál működő rendszert szabályzatba érdemes foglalni. Kialakításakor tekintettel kell lenni olyan ismérvekre, minthogy a munkavállalóinkat egyelő bánásmódban részesítsük, vagy hogy az elemek juttatását nem köthetjük a munkahelyi teljesítményhez.

Ezekkel a juttatásokkal a munkáltatók költséghatékony módon növelhetik munkavállalóik elhivatottságát, így a cafetériákra még napjainkban is tapasztalható a fokozott érdeklődés. Fontos előre számba venni az egyes elemek adóvonzatát, adótervezés keretében összeállítani a juttatási csomagot, hiszen ezzel megelőzhető az adóterher felhalmozása, amire már csak a bérszámfejtéskor derülne fény.

A cafetéria elemek

aktuális adózási szabályairól

külön cikkünkben olvashatnak.

Archív:

Cafetéria 2019

Cafetéria 2020