Reprezentáció adó

Reprezentációnak minősül többek között a szakmai megbeszéléseken, tárgyalásokon, értekezleteken, egyeztetéseken, üléseken, az egyes rendezvényeken (pl. csapatépítő, céges parti, sajtótájékoztató), a vezetői beosztással kapcsolatos vendéglátás keretében térítésmentesen biztosított étel- és italszolgáltatás és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások (utazás, szállás, szabadidőprogram).

Azok a rendezvények, események tartozhatnak a reprezentáció körébe, amelyek a juttató tevékenységével összefüggő, meghatározott célokra szerveződtek, és jellegük, időtartamuk alapján nem kerülhető el a résztvevők társadalmi normák szerint szokásosan elvárt ellátása (pl. az üzleti tárgyalások, munkaértekezletek, bemutatók, kiállítások, konferenciák, továbbképzések).

A vendéglátás költségének elszámolását követően közteher fizetési kötelezettség keletkezik, ráadásul a költségek áfatartalmát sem helyezhetjük levonásba.

A reprezentációs költségek után a gazdálkodónak 15 %-os személyi jövedelemadó és 13 %-os szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettsége keletkezik, ráadásul a közteher alapja a bruttó kiadás 1,18-szorosa. Amennyiben KIVA-alanyról beszélünk, szociális hozzájárulási adót nem kell fizetnie, helyette KIVA fizetési kötelezettség keletkezik (10 %), itt azonban az adóalapot nem kell 1,18-al megszoroznunk.

Ezeket a közterheket a juttatás hónapjában kell szerepeltetni a havi járulékbevallásban, majd a következő hónap 12-ig kell megfizetni.

Reprezentáció adó kalkulátor
A cég Kisvállalati adó (KIVA) alanya? *
{{error_elements['ceg_kisvallalati_ado_alany']}}
Számla bruttó értéke *
{{error_elements['szamla_brutto']}}
Kalkuláció eredménye
Az eredmény megjelenítéséhez kérjük töltse ki a táblázatot!
Eredmény kiértékelése folyamatban...
{{result.result_comment}}
Számla bruttó értéke {{result.szamla_brutto|cash:'Ft':''}}
Cég által fizetendő költségek
Fizetendő személyi jövedelem adó {{result.ado_szja|cash:'Ft':''}}
Fizetendő szociális hozzájárulási adó {{result.ado_szocialis_hozzajarulas|cash:'Ft':''}}
Fizetendő szakképzési hozzájárulás {{result.ado_szakkepzesi_hozzajarulas|cash:'Ft':''}}
Fizetendő kisvállalati adó (KIVA) {{result.ado_kisvallalati|cash:'Ft':''}}
Céget terhelő összes adó {{result.ado_munkaltato|cash:'Ft':''}}