//SZJA visszaigénylés – 2021.12.31-ig lehet benyújtani a nyilatkozatot
2021. november 18.
Kisokos / #adókedvezmény

SZJA visszaigénylés – 2021.12.31-ig lehet benyújtani a nyilatkozatot

2021-11-18T18:16:25+02:00

Az a magánszemély, aki 2021 bármely napján családi kedvezményre jogosult, SZJA visszatérítésben részesülhet. Ennek feltétele, hogy 2021-ben összevont adóalapba tartozó (pl. munkabér, ingatlan bérbeadás), ekho szerint adózó jövedelmet szerezzen vagy KATA-s vállalkozó legyen. A magánszemély a VISSZADO-nyomtatvány segítségével 2021. december 31-ig nyilatkozhat arról, hogy jogosult az adóvisszatérítésre.

Milyen információkról nyilatkozhatunk a VISSZADO benyújtásával?

 • a jogosultság fennállásról
 • valamint a kiutaláshoz szükséges adatokról (pl. belföldi bankszámlaszám vagy postai cím)

Kinek nem kell nyilatkoznia?

Nem szükséges nyilatkozatot tennie annak a magánszemélynek, akinek a családipótlék folyósításra kerül, ugyan is a NAV ebben az esetben megkapja a visszatérítéshez szükséges adatokat. A kiutalás pedig arra a számlaszámra, postai címre fog megtörténni, amelyre a családi pótlék is folyósításra kerül.

Kinek kell nyilatkoznia?

Azoknak a személyeknek, akiknek az adatai nem állnak teljes körűen a NAV rendelkezésére.

Nyilatkozatot annak a magánszemélynek kell tennie, aki:

 • családi pótlékra jogosult, de azt nem ő kapja, és ezért nem áll a NAV rendelkezésére a kiutaláshoz szükséges postai utalási cím vagy belföldi fizetési számlaszám;
 • magzat után jogosult várandós nő, vagy vele közös háztartásban élő házastársa;
 • aki rokkantsági járadékban részesül, és év közben ő vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozója érvényesíti a családi kedvezményt;
 • az a kisadózóként bejelentett magánszemély, aki nem kap családi pótlékot;
 • illetve nyilatkoznia kell annak a magánszemélynek, aki máshova kéri az adó-visszatérítés kiutalását, mint ahová a családi pótlékot kapja.

Miről lehet nyilatkozatot tenni?

A magánszemély nyilatkozhat:

 • a családi kedvezményre jogosító gyermekek adatairól,
 • a várandósság tényéről, ha a családi kedvezményre magzat után jogosult,
 • a jogosultság jogcíméről, azaz arról, hogy a családi kedvezmény
 • gyermek után,
 • magzat után,
 • rokkantsági járadékban részesülőként,
 • vagy családi pótlékra saját jogán jogosult.
 • a családi kedvezményre jogosult másik fél (házastárs, közjegyzői nyilvántartásban szereplő élettárs vagy bejegyzett élettárs) adatairól,
 • az adó-visszatérítés kiutalásának teljesítéséhez szükséges adatról (belföldi fizetési számlaszám vagy postai utalási cím. A kettő közül csak az egyiket kell beírni).

A nyilatkozaton a visszatérítés alapjául szolgáló jövedelemről nem lehet nyilatkozni.

Hogyan lehet benyújtani a VISSZADO-nyilatkozatot?

A legegyszerűbb az online benyújtás, amelyhez ügyfélkapus hozzáférésre van szükség.

A NAV által ismert adatokkal előre kitöltött VISSZADO nyomtatvány a NAV honlapján az Szja-visszatérítés rovatból (Szja-visszatérítés), a Nyilatkozat gombra kattintva, ügyfélkapus azonosítással érhető el. A nyilatkozat kitöltéséhez az Új nyomtatvány/bejelentés, majd az Adó-visszatérítés gombra kell kattintani. November közepétől a NAV előre kitölti az utalási adatokat is, ha azok a családi pótlék adatokból a rendelkezésére állnak. Ezeket az adatokat ellenőrizni kell, és ha azok változtak vagy nem teljes körűek, a nyilatkozatot módosítva be kell küldeni az adóhatóság részére. Ha a NAV által ismert adatok teljes körűek, akkor a nyilatkozat benyújtására nincs szükség.

Benyújtás papíron

A VISSZADO papíron is kitölthető, postán és személyesen is benyújtható. A VISSZADO letölthető és kinyomtatható a NAV honlapjáról vagy elérhető a NAV ügyfélszolgálatain.

Nyilatkozattétel az ÁNYK rendszeren keresztül

A kitöltéshez és beküldéshez használható az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogram (ÁNYK) is, a beküldéshez viszont ez esetben is szükség van ügyfélkapus regisztrációra.

Mivel jár a benyújtási határidő elmulasztása?

A NAV nem utalja ki az adó-visszatérítést előlegként 2022. február 15-ig, ha a magánszemély az év végéig nem nyilatkozik, és ezért a NAV nem ismeri a kiutaláshoz szükséges adatokat. Ilyenkor a jogosult a 21SZJA adóbevallásában igényelheti az adó-visszatérítést 2022. május 20-ig.

A visszatérítés feltételeiről az alábbi cikkünkben olvashatnak.