//Reprezentáció adózásának szabályai 2021. június 10 után
2021. június 29.
Kisokos / #adózás

Reprezentáció adózásának szabályai 2021. június 10 után

2021-06-30T08:11:59+02:00

Reprezentációs költség adózása_HyperCortex_Írisz Office_Bérszámfejtés

 

A csapatépítőknek rengeteg előnye van, azonban ezek szerevezésekor tisztában kell lennünk, hogy vannak olyan részei, melyeket magas adó- és járulékfizetési kötelezettség terhel. A reprezentáció adózása egy olyan témakör a vállalkozás életében, melynek tervezése körültekintést igényel.

Ha a rendezvény a vállalkozás tevékenységével összefügg és tartalmaz szakmai előadásokat, akkor terembérleti díj, vagy hangosítás megnevezésként a számla áfatartalma levonásba helyezhető, hiszen ezek a költségek a rendezvény lebonyolításának feltételeit jelentik, valamint a képzés költségei után járulékokat sem kell fizetnie a vállalkozásnak. Abban az esetben, ha a számlán szálláshely is fel van tüntetve, annak az áfája csak abban az esetben helyezhető levonásba, ha az esemény oktatási célt szolgált.

Reprezentációs költségnek minősülnek, így adókötelesek:

  • a rendezvényen nyújtott vendéglátás (étel, ital),
  • és a rendezvényhez kapcsolódó szolgáltatás (utazás, szállás, szabadidőprogram).

Ezek egyes meghatározott juttatásként adóznak, adófizetési kötelezettség keletkezik utánuk, és a számlán lévő összeg áfája sem helyezhető levonásba.

Reprezentáció adózása:

TAO adóalanyok esetén az adóalap 1,18-szorosa után kell megfizetni a 15%-os személyi jövedelemadót és a 15,5 szociális hozzájárulási adót.
KIVA adóalanyok esetén az adóalap 1,18-szorosa után kell megfizetni a 15%-os személyi jövedelemadót, valamint a normál adóalap után keletkezik 11%-os KIVA fizetési kötelezettség.

A veszélyhelyzet alatt megjelent egy könnyítés, miszerint a 2021.06.10 után teljesített reprezentációs költségek esetében nincs szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség.

Azonban szervezhetőek olyan csapatépítők, melyek szórakozási célúak, lehetnek több naposak, tartalmazhatnak étkezést, szabadidős programokat, szállást, és utazási költségeket is.
Fontos, hogy ezek a tételek külön legyenek a számlán feltüntetve, hiszen különböző járulékfizetési kötelezettség vonatkozik rájuk.

Mivel maga a csapatépítő nem minősül reprezentációs költségnek, meg kell fizetni a személyi jövedelemadó mellett a szociális hozzájárulási adót is.

A reprezentáció után fizetendő adó megállapításához használja kalkulátorunkat!

A munkavállalóknak adható egyéb juttatások adózásáról Cafetéria 2021 cikkünkben olvashat.