GYED melletti munkavégzés

Gyermekgondozási díj mellett korlátlanul lehet keresőtevékenységet folytatni, akár már a CSED-et követő naptól kezdve.

GYED-et az anya vagy az apa is igénybe veheti, és mellette akár teljes munkaidős foglalkoztatásban, KATA-s vagy átalányadózó vállalkozóként is folytathat keresőtevékenységet.

Fontos megemlíteni, hogy CSED melletti munkavégzéskor, a csecsemőgondozási díj folyósítása nem történik meg, ha az édesanya úgy dönt, hogy visszalép a munkaerőpiacra. A GYED esetében azonban nem ez a helyzet, gyermekgondozási díj és munkabér egyidejűleg is jár a szülőnek.

Nagyszülő viszont GYED mellett nem végezhet keresőtevékenységet, kivéve, ha mindezt otthon teszi.

GYES melletti munkavégzés

A GYED-et sorban követő ellátás a GYES. A GYED-hez hasonlóan, a GYES melletti munkavégzés is korlátlanul lehetséges, akár teljes munkaidőben foglalkoztatottként vagy vállalkozóként, de társas vállalkozás tagjaként is.

Fontos tisztázni, hogy ha az anya nem jogosult CSED-re a gyermeke születését követően, alanyi jogon GYES-t tud igénybe venni. Ebben az esetben azonban nem végezhet keresőtevékenységet a gyermek fél éves koráig.

Meg kell különböztetnünk a nagyszülőt és az örökbefogadó szülőt is, ugyanis náluk korlátozottabb a GYES melletti munkavégzés: a családtámogatásokról szóló törvény szerint a heti 30 órát meg nem haladó időtartamban folytathatnak csak keresőtevékenységet az ellátás folyósítása alatt.

 

A CSED, GYED, illetve GYES ellátásokról bővebben a következő cikkeinkben olvashatnak: