Előfordulhat, hogy egy adózó egyszerre több adókedvezményre is jogosult, ezért fontos tisztában lenni azzal, hogy milyen sorrendben lehet érvényesíteni azokat.

2022-ben a 25 év alatti fiatalok kedvezményével, 2023-ban pedig a 30 év alatti anyák kedvezményével bővült az adóalapot csökkentő kedvezmények listája. Új adókedvezmények bevezetésekor mindig felmerül a kérdés, hogy hol helyezkednek el az érvényesíthetőségi sorrendben.

SZJA-kedvezmények érvényesítési sorrendje 2023-ban:

  1. Négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye
  2. 25 év alatti fiatalok kedvezménye
  3. 30 év alatti anyák kedvezménye
  4. Személyi kedvezmény
  5. Első házasok kedvezménye
  6. Családi adó- és járulékkedvezmény

A négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye az első a sorrendben, hiszen ennek a kedvezménynek nincsen felső értékhatára. Ez azt jelenti, hogy bármekkora összegről van szó, a jogosultnak az adóalapot képező jövedelme után nem kell SZJA-t fizetnie.

Ugyanez már nem mondható el az ezt követő 25 év alatti fiatalok kedvezményéről, mivel az 2023-ban a kedvezmény 499.952 Ft-ig érvényesíthető. Más szóval, a jogosultak jövedelme 499.952 Ft-ig adómentes, az afeletti összeg SZJA-köteles.

A legújabb tétel a listán a 30 év alatti anyák kedvezménye. A havonta érvényesíthető adóalap kedvezmény összege megegyezik a 25 év alattiak kedvezményével, vagyis 2023-ban 499.952 Ft. Mivel a 30 év alattiak anyák kedvezmény igénybevételének egyik feltétele, hogy a jogosult anya betöltötte a 25. életévét, ez a két kedvezmény nem érvényesíthető egyszerre.

A sorrend legalján helyezkedik el a családi adókedvezmény és nem véletlenül. Ha egy kedvezmény igénybevétele miatt az adóalap nullára csökken, már nem érvényesíthető további adóalap csökkentés. Azonban a családi kedvezmény nemcsak az SZJA-ból, hanem járulékból is igénybe vehető, így nincs annak akadálya, hogy abból érvényesítse a magánszemély a kedvezményt. Ehhez is szükséges kitölteni a kedvezmény igénybevételéről szóló nyilatkozatot.