A magánszemélynek az adóbevallásban számot kell adni az elmúlt év bevételeiről. Személyi jövedelemadózás szempontjából elkülöníthetünk:

  1. nem önálló tevékenységből származó jövedelmet
  2. önálló tevékenységből származó jövedelmet
  3. egyéb jövedelmet

Nem önálló tevékenységből származó jövedelem közé sorolhatjuk többek között a munkaviszonyból, a közfoglalkoztatási jogviszonyból vagy épp a társas vállalkozói jogviszonyból származó jövedelmet.

Önálló tevékenység lehet például a megbízási díj, a könyvvizsgálói tevékenységből származó jövedelem, a felhasználói szerződés alapján szerzett jövedelem, az egyéni vállalkozói kivét, a mezőgazdasági őstermelő jövedelme illetve az ingó vagy ingatlan bérbeadásából származó bérleti díj is.

Az egyéb jövedelem közé tartoznak azon jövedelmek, amelyek nem tartoznak sem az önálló, sem pedig a nem önálló tevékenységből származó jövedelem csoportjába.

  • A magánszemélynek az egyéb jövedelem jogcímen megszerzett bevételből lehetősége van költségelszámolásra, amelyet számlával kell tudnia igazolni. Az így kapott jövedelmet személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség terheli, amelynek mértéke 15 százalék.
  • Ha a magánszemélynek az egyéb jövedelme után szociális hozzájárulási fizetési kötelezettsége keletkezik (15,5 %), és azt nem térítették meg részére, akkor az a bevétellel szemben elszámolható. Általában akkor kell a magánszemélynek megfizetni a szochot, ha a bevétel nem kifizetőtől származik vagy ha a kifizető nem köteles az adót megállapítani. Ekkor a bevétel 87 százalékát kell jövedelemként figyelembe venni és ebből lehet még érvényesíteni a számlával igazolt költségeket.