//Mire kell figyelnie annak a magánszemélynek, aki korhatár előtti ellátásban részesül, és hamarosan betölti a nyugdíjkorhatárt?
2019. november 19.
Kisokos / #nyugdíj

Mire kell figyelnie annak a magánszemélynek, aki korhatár előtti ellátásban részesül, és hamarosan betölti a nyugdíjkorhatárt?

2019-12-07T11:23:41+02:00

Azon a magánszemélyek esetében, akik korkedvezményes nyugdíjban, átmenteni bányászjáradékban, valamint táncművészeti életjáradékban részesülnek, különösen fontos tekintettel lenni az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésére.

A korhatár előtti ellátás címén teljesített összegek az életkor betöltését követően módosulatlan formában kerülnek tovább folyósításra.
Az öregségi nyugdíjra jogosító életév betöltését megelőző 6 hónapon belül lehet kérelmezni az öregségi nyugdíj megállapítását, és meg kell vizsgálni, hogy melyik összeg a kedvezőbb.

Amennyiben az öregségi nyugdíj összege jutányosabb, úgy a korkedvezményes ellátás folyósítását meg kell szüntetni még az irányadó életkor betöltését megelőzően, így ha a magánszemély jogosult lesz az öregségi nyugdíjra, úgy már a magasabb összegű ellátásban fog részesülni.