A munkavállaló beosztás szerinti napi munkaideje legfeljebb tizenkét óra, amelybe a munkaidő-beosztástól eltérő rendkívüli munkaidő tartama (túlóra) is beszámít. Ha általános teljes munkaidőben foglalkoztatott alkalmi munkavállaló esetén a napi átlag 8 órát meghaladja az összes teljesített munkaidő, az már rendkívüli munkaidőnek tekintendő. Ezekre a többletórákra a rendkívüli munkavégzésre járó 50%-os pótlék illeti meg a munkavállalót.

Az este 22 óra és a reggel 6 óra között teljesített munkavégzésre ugyanakkor a munkavállalót – ha műszakpótlékra nem jogosult – a 15%-os éjszakai pótlék megilleti, mivel a törvény ennek alkalmazását nem zárja ki az alkalmi munkavállalók esetében.

Egyszerűsített foglalkoztatás esetében a munkavállalónak vasárnapra is beosztható rendes munkaidő, függetlenül a munkáltató tevékenységétől. Ez azt is jelenti, hogy a munkavállalót nem illeti meg a vasárnapi munkavégzésért járó 50%-os vasárnapi pótlék. Ezzel szemben, a napi 100%-os bérpótlék megilleti a munkavállalót, ha munkaszüneti napon kell dolgoznia, akár rendes akár rendkívüli munkaidőben.