//Milyen bejelentési kötelezettség keletkezik az új KATA választásával kapcsolatban?
2022. augusztus 05.
Kisokos / #adózás

Milyen bejelentési kötelezettség keletkezik az új KATA választásával kapcsolatban?

2022-08-05T14:48:20+02:00

Azok az egyéni vállalkozó adóalanyok, akik jelenleg is a KATA törvény hatálya alá tartoznak, és szeptembertől az új KATA-t szeretnék választani, legkésőbb szeptember 25-ig be kell adniuk a 22T101E nevű nyomtatványt a NAV felé. Ezen szükséges jelezniük, hogy szeptember 1-től az új KATA törvény szerinti adózást választják.

Az áfaalanyiságot és az áfakötelezettségeket nem érinti az új KATA törvény, így azoknak, akik jelenleg is áfaalanyok, nem kell újra nyilatkozatot bejelenteni az Áfa tv. adózással kapcsolatban.

Azok a vállalkozások, akik jelenleg átalányadózó egyéni vállalkozók, és szeptembertől szeretnének KATA-sok lenni, mert megfelelnek a feltételeknek, szintén a 22T101E jelű nyomtatványt kell benyújtaniuk a NAV felé.

A KATA alanyiság akkor is szeptember 1-jén jön létre, ha a nyomtatványt szeptember 25-én nyújtják be. Viszont szeptember 26. és szeptember 30.-a között beküldött nyomtatvány esetén az adóalanyiság kezdete október elseje lesz, így a határidő jogvesztő.

Ha az egyéni vállalkozó jelenleg is a KATA törvény hatálya alá tartozik, de nem nyújtja be a nyomtatványt szeptember 25-ig, úgy  szeptember 1-től az általános személyi jövedelemadó törvény szabályai szerint fog adózni.

Azokra a jelenleg is KATA adóalany vállalkozásokra, akik nem egyéni vállalkozások, (Bt, Kkt, Ügyvédi iroda) más szabályok vonatkoznak, amelyeket következő cikkünkben ismertetünk.

 

KATA WEBINÁRIUM

Bizonytalan, hogy melyik adózási formát válassza szeptember 1-től? Vegyen részt online konferenciánkon, amelyen Papp Tibor az Írisz Office Zrt. adótervezője ismerteti a lehetőségeket, szabályokat, tudni valókat.

Időpont: 2022.08.07. 17 óra

Jelentkezés: IDE KATTINTVA