Teljes nyugdíjra akkor jogosult a korhatárt betöltött magánszemély, ha a megszerzett szolgálati ideje eléri a 20 évet. Ebben az esetben a részére megállapított nyugdíj összege nem lehet kevesebb 28.500 Ft-nál.

Résznyugdíj akkor jár, ha minimum 15 év szolgálati ideje van a magánszemélynek, de 20 évnél kevesebb. Ilyenkor nincs meghatározva nyugdíjminimum, így a megállapított nyugdíj összege kevesebb lehet 28.500 Ft-nál is.

Abban az esetben, ha az elért szolgálati idő a 15 évet azért nem éri el, mert egyes időszakokban a magánszemély által megszerzett jövedelem nem érte el az akkor érvényes minimálbér összegét, így az az időszak arányosítva került figyelembe vételre, úgy a nyugdíj összegének megállapításához használt szorzószámot hiányzó évenként 2 százalékponttal kell csökkenteni.

Például a magánszemély 12 év szolgálati idővel rendelkezik, tehát 3 év hiányzik a 15 évhez. A 15 évhez 43%-os szorzószám tartozik, amely 6%-al (3 év * 2%) csökkentve kerül figyelembe vételre a nyugdíj összegének számításánál.

Ha valaki a 15 évet nem tudta megszerezni, úgy számára nem állapítható meg az öregségi nyugdíj, helyette a szociális alapú időskorúak járadékát igényelheti.