Egyre kevesebb azon juttatásoknak a lehetősége, amelyeket még adómentesen nyújthatnak a munkáltatók a munkavállalóik számára. Ilyen adómentes juttatásnak minősülhet még az alkalmazottak részére ingyenesen vagy kedvezményesen biztosított szolgálati lakás, vagy munkásszálláson történő elhelyezés.

Fontos feltétele az adómentességnek, hogy a munkásszállás a kifizető tulajdonát képező vagy általa bérelt olyan szálláshely legyen, amely

  • egy lakóhelyiséggel rendelkező önálló ingatlan esetében a lakóhelyiségben legalább kettő,
  • több lakóhelyiséggel rendelkező önálló ingatlan esetében pedig lakóhelyiségenként legalább egy munkavállaló elhelyezésére szolgál.

További feltétel, hogy az elhelyezett munkavállalónak nem lehet azon a településen, ahol a munkahelye van, 50%-ot meghaladó tulajdonjoga vagy haszonélvezeti joga más lakóingatlan tekintetében.

Munkásszálláson történő elhelyezésnek számít az is, amikor a munkavállaló egy olyan szállodának nem minősülő kereskedelmi szálláshelyen van elhelyezve, ahol legfeljebb egy lakóhelyiséget használhat. Az imént említett szálláshelyeken történő étkezés biztosítása azonban nem része az adómentes juttatásnak.

Abban az esetben, ha a munkáltató olyan szállást biztosít, illetve finanszíroz a munkavállalója részére, amely nem felel meg az adómentesség feltételeinek, úgy az bérjövedelemként adóköteles.