A 25 év alatti fiataloknak 2022-től nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a bérjövedelmük, illetve további nem önálló tevékenységből származó, valamint egyes önálló tevékenységből származó jövedelmeik (pl. megbízási díj, vállalkozói jövedelmek stb.) után.

De mi a teendő akkor, ha a 25 év alatti munkavállaló több kedvezményre (első házasok kedvezménye, családi adó- és járulékkedvezmény) is jogosult?

Első házasok kedvezménye: 

Előfordulhat olyan eset, amikor két fiatal 25 éves kora  előtt köt házasságot. Ebben az esetben az első házasok kedvezménye és a 25 év alatti fiatalok kedvezménye egy időben nem vehető igénybe. Az első házasok kedvezményének első jogosultsági hónapja az a hónap lesz, amelyet megelőző hónapban a házastársak valamelyike a 25. életévét betölti.

Például, ha egy 22 éves lány és egy 24 éves fiú 2021. június 15-én házasságot köt, első házasságukra tekintettel július és december között jogosultak az első házasok kedvezményére (6 hónap). Mivel 2022. január 1-től mindketten a 25. év alatti fiataloknak járó adó-alap kedvezményt veszik igénybe. Az ifjú férj 2022. szeptember 6-án tölti be a 25. életévét, ami azt jelenti, hogy a 2022. szeptember lesz az utolsó adómentes hónapja, így októbertől érvényesítheti az első házasok kedvezményét, amely jogosultsági hónapjainak száma 18 hónap lesz (összesen 24 hónapra jár, amiből 6 hónapot már érvényesített).

Ilyen esetben tehát nem esik el a pár a kedvezmény érvényesítésétől a házasságkötésük után 2 évvel, a jogosultságot felfüggesztésre kerül a 25. életévük betöltéséig.

Családi adó- és járulékkedvezmény:

A családi adó- és járulékkedvezmény tekintetében a 25 év alatti fiatalok kedvezményét érvényesítő fiatal a családi kedvezményről abban az esetben is tehet adóelőleg-nyilatkozatot a munkáltató, kifizető részére, ha a 25 év alatti fiatalok kedvezményét is érvényesíti. Ebben az esetben a családi adókedvezmény a személyi jövedelemadóból akkor kerül érvényesítésre, ha a munkavállaló bruttó bére meghaladja a mentesített összeghatárt, ami 433.700 Ft. Viszont, ha a bruttó bére ettől kevesebb, úgy a családi kedvezményt a munkáltató, kifizető a munkavállaló társadalombiztosítási járulékából tudja érvényesíteni.