A 2012 óta hatályos Munka Törvénykönyve egyértelműen kijelenti, hogy mi a teendő a fel nem használt szabadságokkal, azonban arra nem tér ki, hogyan kell eljárni, ha a munkavállaló több szabadságot vett ki, mint amire jogosult lett volna.

Milyen esetekben fordulhat ez elő?

Mivel az év közben kezdődött vagy megszüntetett munkaviszony esetén, illetve a fizetés nélküli szabadság időtartama miatt időarányosítani kell a szabadságok számát, ezért abban az esetben merülhet fel a többletként kivett szabadság kérdése, ha a munkaviszony év közben szűnik meg, és a megszűnés időpontjáig a munkavállaló az arányosan járó időnél több időt töltött szabadságon.

A munkáltató évente 7 nap szabadságot a munkavállaló kérésének megfelelően kell, hogy kiadjon, amit a munkavállalónak 15 nappal az igénybevétel előtt jeleznie kell. A többi szabadsággal a munkáltató rendelkezik, szintén 15 napos értesítési határidővel.

Ez azért fontos, mert a szabadságok kiadása a fentiek alapján a munkáltató felelőssége, ebből pedig az következik, hogy ha több szabadságot adott ki, mint ami időarányosan járt volna a munkavállalónak, akkor azt a munkáltató jogalap hiányában nem követelheti vissza, hiszen az ő jóváhagyásával kerültek kiadásra a szabadságok, vagyis a munkavállaló a fizetett szabadságra jogosult volt.

Az ilyen esetek megelőzése érdekében érdemes a szabadságokat év közben úgy nyilvántartani, hogy mindig csak a tárgyhóig járó szabadságok kerülnek felhasználásra, ez a megváltásra kényszerülő szabadságok problémáját is megoldaná.