Létezik egy úgy nevezett kedvezményszabály, amely szerint, ha úgy születik meg a második gyermek, hogy még az első gyermek után járó gyermekgondozási díjat (GYED) vagy gyermekgondozást segítő ellátást (GYES) veszi az édesanya igénybe, és ezek mellett nem folytat keresőtevékenységet, azaz nem áll újra munkába, akkor a második gyermek után járó csecsemőgondozási díj (CSED) alapja nem lehet kevesebb, mint az első gyermek után megállapított CSED naptári napi alapja.

Ugyanez az eljárás a harmadik, illetve többedik gyermek esetén is.

Szülésről visszatérő anyák szabadságának kiszámításához használja kalkulátorunkat!

 

A kismamák akkor is élhetnek ezzel a kedvezménnyel, ha a GYED vagy a GYES lejártát követő egy éven belül születik meg a következő gyermekük, vagyis az előző gyermek 4. életévének betöltéséig. Fontos azonban, hogy ez a szabály csak akkor érvényesíthető, ha a CSED napi alapját ugyanabban a biztosítási jogviszonyban szerzett jövedelem alapján állapítják meg, mint korábban, az előző gyermeknél. Ha idő közben valamiért az anyuka munkahelyet váltott, akkor a kedvezményszabály nem érvényesíthető.

A legtöbb esetben az éves minimálbér / garantált bérminimum emelkedésével az anyasági ellátásban részesülő kismama szerződés szerinti alapbére is változik. A következő gyermek születésekor a pénzbeli ellátásokat a megemelt szerződés szerinti bér alapján kell megállapítani, kivéve, ha az előző gyermek után kapott CSED, GYED összege a magasabb, mert akkor az kerül folyósításra.

A CSED összege 2021. július elsejétől változott. Olvassa el ezzel kapcsolatos cikkünket is!