Az egyszerűsített foglalkoztatás esetén is előfordulhat, hogy a munkavállaló valamilyen oknál fogva nem jelenik meg munkavégzés céljából.

Mit tehetek ekkor? – merülhet jogosan a kérdés a munkáltatói oldalról.

Az alkalmi munkára vonatkozó bejelentés visszavonását időhöz köti az adóhatóság.

A visszavonás két esetben lehetséges:

  • az egyszerűsített foglalkoztatás bejelentését követő 2 órán belül,
  • ha a foglalkoztatás a bejelentést követő napon kezdődött vagy ha a bejelentés egy napnál hosszabb időtartamra vonatkozott, akkor a visszavonásra a munkavégzés napján délelőtt 9 óráig van lehetőség.

Az ezután beküldött visszavonást az adóhatóság nem fogja feldolgozni, így a munkáltatónak meg kell fizetni az aznapi közterhet, viszont a munkavállaló felé fizetési kötelezettség nem keletkezik.

Példa: a munkáltató a munkavállalót 2021. január 22-én bejelenti alkalmi foglalkoztatás céljából 2021. január 25-29 közötti időszakra. Az első napot két napot ledolgozza a munkavállaló, de a második nap végén bejelenti, hogy a harmadik nap nem tud jönni dolgozni, viszont a negyedik és ötödik nap ismét rendelkezésre áll. Ekkor a harmadik nap délelőttjén 9 óráig van lehetőség a harmadik nap visszavonására, majd ezután újra be kell jelenteni az alkalmi munkavállalót a negyedik és ötödik napra.