Mi az a próbanap?

A próbanapot általában akkor szokták alkalmazni, ha a munkáltató még a munkaszerződés megkötése előtt szeretne meggyőződni a jelölt tényleges tudásáról. Ilyenkor a munkára jelentkezőtől azt várják el, hogy egy napig, vagy néhány órán keresztül dolgozzon az adott munkakörben, vagy állítson elő egy-egy terméket. Ezután, ha elégedettek az álláskeresővel, megtörténik a szerződéskötés.

Szabályos-e a próbanap alkalmazása?

A munka törvénykönyve szerint nem létezik olyan, hogy próbanap. A gyakorlatban próbanapra általában nem kötnek munkaszerződést a felek és a munkáltató sem jelenti be a munkavállalót a NAV felé, így ez egyértelműen fekete foglalkoztatásnak minősül, tehát jogellenes. Vagyis nem javasoljuk a köznyelvben használt próbanap alkalmazását.

Milyen alternatíva létezik a leendő alkalmazott kipróbálására?

A munkaszerződés egyik kötelező tartalmi eleme a próbaidő kikötése, ami pont azt a célt szolgálja, hogy kipróbálhassuk a leendő munkavállalót törvényes keretek között. Amennyiben a munkavállaló nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, a próbaidő alatt bármikor megszüntethető a munkaviszonya, akár indoklás nélkül is.

Egy másik gyakori alkalmazási mód a próbanap helyettesítésére – ami teljesen jogszerű és jóval kevesebb adminisztrációs teherrel jár –, ha a munkáltató mielőtt rendes munkaszerződést kötne a munkavállalóval, egy – vagy akár több – napra egyszerűsített foglalkoztatással alkalmazza az álláskeresőt, és ha elégedett a munkájával később rendes munkaszerződést is köt vele.