//Hogyan változik a járulékalap az anyasági ellátásban részesülő egyéni és társas vállalkozók esetében?
2021. január 07.
Kisokos / #pénzbeli ellátások

Hogyan változik a járulékalap az anyasági ellátásban részesülő egyéni és társas vállalkozók esetében?

2021-01-07T15:22:31+02:00

2020. július 1-jétől az egyéni járulékok helyett (a 4%-os természetbeni és a 3%-os pénzbeni egészségbiztosítási járulék, a 10%-os nyugdíjjárulék, illetve a 1,5%-os munkaerőpiaci járulék) az egyéni és társas vállalkozó is 18,5% TB-járulékot fizeti meg.

Alapesetben az egyéni és társas vállalkozó minimum járulékfizetésre kötelezett, így ha a tevékenység ellátásáért nem is részesül díjazásban, a TB járulékot a minimálbér vagy a garantált bérminimum 100%-a, a SZOCHO-t, a SZAKHO-t illetve a KIVA-t pedig a minimálbér vagy a garantált bérminimum 112,5%-a után kell megfizetnie.

Ha a vállalkozó gyermeknevelési támogatásban részesül (GYET), úgy nem köteles a minimum járulékalap után teljesíteni a járulékfizetést akkor sem, ha személyesen közreműködik a vállalkozás tevékenységében. Ebben az esetben a járulékalap a ténylegesen megszerzett jövedelem.

Ha a magánszemély CSED-ben vagy GYED-ben, és emellett GYES-ben is részesül, és személyesen közreműködik a vállalkozás tevékenységében, úgy a járulékot szintén a ténylegesen megszerzett jövedelem után kell megfizetnie.

Abban az esetben viszont, ha a magánszemély kizárólag GYES-t kap, úgy ez a szabály nem alkalmazható, a járulékokat a minimum alap után kell teljesítenie.