//Hogyan kerülnek folyósításra a 13. havi nyugdíjak?
2021. augusztus 30.
Kisokos / #nyugdíj

Hogyan kerülnek folyósításra a 13. havi nyugdíjak?

2021-08-30T15:47:31+02:00

2021 január 1-jétől a 13. havi nyugdíjat jogosultság alapján minden év februárjában folyósítják, lépcsőzetes módon.

A jogosult számára:

  • 2021-ben a januári ellátási összegének egynegyede,
  • 2022-ben ezen ellátási összegének fele,
  • 2023-ben annak háromnegyede,
  • majd 2024-től a januári ellátásának teljes összege folyósításra kerül.

13. havi nyugdíjra az alábbi személy jogosult:

  • aki az adott év januárjában, valamint a megelőző év során legalább egy napra öregségi nyugdíjban részesült,
  • aki hozzátartozói nyugellátásban (özvegyi nyugdíj, árvaellátás, szülői nyugdíj, baleseti hozzátartozói nyugellátás), vagy
  • aki mezőgazdasági járadékban részesült.

Azon személyek, akik egyidejűleg több ellátásra is jogosultak, minden ellátásuk után megkapják külön-külön a 13. havi nyugdíjat. Azonban az egyes ellátásokra való jogosultság keletkezésének időpontjai számítanak a 13. havi nyugdíj szempontjából: aki például 2019 óta öregségi nyugdíjban részesül, 2021 januárjában pedig jogosulttá válik az özvegyi nyugdíjra is, annak 2021 februárjában még csak az öregségi nyugdíj után kerül folyósításra a 13. havi nyugdíj. Az özvegyi nyugdíj után legkorábban 2022 februárjában részesülhet 13. havi nyugdíjban a jogosult. A 13. havi nyugdíj összegét a többes jogosultság esetében az egyes ellátások együttes összege után állapítják meg.

A 13. havi nyugdíjról külön kérelmet nem kell benyújtani, a nyugdíjfolyósító szerv (Nyugdíjfolyósító Igazgatóság) hivatalból folyósítja azt. Belföldi bankszámlára történő utalás esetén a 13. havi nyugdíj a nyugdíjakkal azonos napon, február 12-én kerül jóváírásra. Postai kifizetés esetén a 13. havi nyugdíj a február havi ellátással együtt, a szokásos nyugdíj-kifizetési napon kerül kifizetésre.

A jogosult halála esetén a fel nem vett 13. havi nyugdíj kifizetése a következőképpen alakul: a jogosult január hónapban bekövetkező halála esetén a vele közös háztartásban élő házastárs, gyermek, unoka, szülő, nagyszülő és testvér egymást követő sorrendben, ezek hiányában az örökös felveheti a nyugdíjat, a halál napjától vagy a hagyatéki végzés jogerőssé válásának napjától számított egy éven belül. Ebben az esetben a kifizetés nem hivatalból történik, ahhoz külön kérelem előterjesztése szükséges.

 

Logisztikai szakterületre keres munkaerőt?

Adjon fel álláshirdetést még ma!

LogiJobs kedvezmény az Írisz Office csoport ügyfeleinek!