//Hogyan kell érvényesítenie a munkáltatónak a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményét?
2021. június 22.
Kisokos / #adókedvezmény

Hogyan kell érvényesítenie a munkáltatónak a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményét?

2021-06-22T09:10:42+02:00

Az a magánszemély, aki a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményét (NÉTAK) szeretné érvényesíteni, a munkáltatója vagy kifizetője részére ezzel kapcsolatosan nyilatkozatot tehet.

2021. június 9-től fontos változás a nyilatkozattétellel kapcsolatban, hogy a NÉTAK-ot érvényesítő anyáknak már nem kell évente új nyilatkozatot tenniük a munkáltatójuk felé a kedvezmény érvényesítésével kapcsolatban abban az esetben, ha nem történt változás a korábban tett nyilatkozathoz képest. Ez azt jelenti, hogy a munkáltatónak a kedvezményt minden évben új nyilatkozat hiányában is érvényesítenie kell.

A nyilatkozatnak tartalmaznia kell:

  • a magánszemély nevét és adóazonosító jelét
  • munkáltatója/kifizetője nevét és adószámát
  • azon gyermekek nevét és adóazonosító jelét, akik után az anya családi pótlékra jogosult, vagy azon szociális intézményi ellátásban részesülő fogyatékos gyermekek után, akik a családi pótlék megállapításánál a létszámba beletartoznak
  • azon gyermekek nevét is fel kell tüntetni a nyilatkozaton, akik után már nem jár családi pótlék, de az arra való jogosultság vagy a szociális intézményi ellátásban részesülő fogyatékos gyermek utáni létszámba számítási lehetőség legalább 12 éven keresztül fenn állt

Számolja ki bérkalkulátorunkkal, mekkora nettó bérhez juthat, ha érvényesíti a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményét!