Jogszabály szerint az egyéni vállalkozók nem jogosultak betegszabadságra, így ha egy egyéni vállalkozó keresőképtelenné válik, egyből táppénzre lesz jogosult.

A táppénz igénylésének menete

  • Egyéni vállalkozók táppénz igénylése kizárólag elektronikusan történhet.
  • Az egyéni vállalkozók táppénz igénylése egy regisztrációs lappal kezdődik (Regisztrációs lap az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai és baleseti táppénz iránti kérelem elektronikus ügyintézés keretében történő benyújtásához Egyéni vállalkozók, Őstermelők részére), melyet egyszeri alkalommal kell beküldeni vállalkozó székhelye szerinti megyei kormányhivatalhoz.
  • Miután befogadásra került a székhely szerinti illetékes kormányhivatalnál, az egyéni vállalkozó beküldheti az Igénybejelentését, melyet a NAV ingyenes nyomtatványkitöltő programján keresztül tud kitölteni és beküldeni ügyfélkapu segítségével. A táppénzigényt a vállalkozó székhelye szerinti illetékes Egészségbiztosítási Osztály fogja elbírálni.
  • Mindkét nyomtatvány letölthető a Magyar Államkincstár oldalán.

Fontos megemlíteni, hogy egyéni vállalkozás szünetelése alatt a vállalkozó biztosítása szünetel, így a szünetelés időszaka alatt nem lesz jogosult egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokra.