//Hogyan érinti a koronavírus a jövedelemletiltást?
2020. április 20.
Kisokos / #számfejtés

Hogyan érinti a koronavírus a jövedelemletiltást?

2020-04-20T10:19:46+02:00

Sok munkavállalót érint a jövedelemletiltás, így a kormány ebben a nehéz helyzetben több új rendelkezést is megfogalmazott a végrehajtási eljárásokkal kapcsolatban.

A következőkben ezeket a változásokat foglaljuk össze.

 1. Az önálló végrehajtó irodák személyes ügyfélfogadása átmenetileg szünetel. A végrehajtó irodával ez idő alatt elektronikusan, telefonon vagy postai úton lehet felvenni a kapcsolatot. Folyamatban lévő végrehajtási ügyekkel kapcsolatos felvilágosítás kizárólag oly módon adható, amely során a felvilágosítást kérő személy azonosítása biztosított.
 2. Az adós még a végrehajtási eljárás megkezdése előtt továbbra is élhet részletfizetési kérelemmel, amelyet a következő módon lehet eljuttatni az önálló bírósági végrehajtóhoz:
  • elektronikusan
  • postai úton
  • lehetőség van arra, hogy a végrehajtói irodánál kihelyezett gyűjtőládába tegyék a kérelmeket
  • kérelmeket és egyéb jognyilatkozatokat e-mailben továbbra sem fogadnak el
 3. A veszélyhelyzet fennállásának idejére, valamint az azt követő 15 napig árverés nem tartható, ingatlankiürítés és a lefoglalt gépjármű forgalomból kivonását illetően nem lehet intézkedni.
 4. Nem kézbesítenek végrehajtásokat, így ez idő alatt új letiltást nem kaphat a munkavállaló. Kivételt képez ez alól a gyermek átadására és elhelyezésére vonatkozó bírósági határozat végrehajtása, de ez is csak akkor foganatosítható, ha olyan helyen kell foganatosítani, amely járványügyi intézkedés hatálya alatt nem áll.

A legszélesebb körben érintett témakör pedig a jövedelemletiltás kérdése.

Az 57/2020 (III.23). kormányrendelet szerint különbséget kell tenni aszerint, hogy az adóhatóság vagy a végrehajtást foganatosító bíróság döntött a végrehajtás mellett. Ugyanis a fent említett kormányrendelet 7. § (2) bekezdése alapján a végrehajtást foganatosító bíróság által elrendelt, már folyamatban lévő letiltások felfüggesztésére hivatalból nem kerül sor, viszont az adósnak lehetősége van arra, hogy méltányosságból kérelmezze a végrehajtás felfüggesztését. Ilyen méltányossági ok lehet a koronavírus miatt kialakult helyzet. Felfüggesztési kérelem beadása esetén a foganatosítást indító bíróság a döntéshozó.

Amennyiben az adóhatóság adta ki a végrehajtást, úgy a kormányrendelet 9. §-a a mérvadó, vagyis a 2020. március 24-én vagy korábban elrendelt letiltásokat a veszélyhelyzet lejártát követő 15. napig nem lehet teljesíteni.