//Hogyan bővült a munkaerőpiacra lépők után érvényesíthető SZOCHO kedvezményezettek köre?
2021. július 07.
Kisokos / #adókedvezmény

Hogyan bővült a munkaerőpiacra lépők után érvényesíthető SZOCHO kedvezményezettek köre?

2021-07-07T10:54:59+02:00

 

Munkaerőpiacra lépőnek minősülő munkavállaló után a vállalkozás jogosult szociális hozzájárulási adó- vagy kisvállalati adókedvezményt igénybe venni, így az új szabályozásnak köszönhetően 2021.06.09. után létrejövő munkaviszonyok esetében a vállalkozások több kedvezményre tehetnek szert.

2021.06.09-ig munkaerőpiacra lépőnek csak az a magánszemély minősült, aki a NAV rendelkezésére álló adatai szerint a munkába lépés hónapját megelőző 275 napon belül legfeljebb 92 napig rendelkezett biztosítási kötelezettséggel járó munkaviszonnyal, egyéni vagy társas vállalkozói jogviszonnyal. Az előbb említett biztosítotti jogviszonyba nem számít bele az anyasági ellátás folyósításának időszaka, valamint a közfoglalkoztatásban történő részvétel időtartama sem.

A 2021. 06.10. és a 2021. 12.31. között létrejövő munkaviszony esetében munkaerőpiacra lépőnek minősül az a magánszemély is, aki a kedvezményezett foglalkoztatás kezdetének hónapját megelőző 183 napon belül legfeljebb 92 napig rendelkezett Tbj. tv. szerinti biztosítási jogviszonnyal.

A kedvezmény mértéke a foglalkoztatás első 2 évében a bruttó bér, de maximum a minimálbér után számított adó 100%-a, míg a 3. évben a bruttó bér, de legfeljebb a minimálbér után számított adó 50%-a érvényesíthető kedvezményként.

A munkavállalók után fizetendő adók és járulékok összegének megállapításához használja bérkalkulátorunkat!

A kedvezmény igénybevételéhez szükséges igazolást a biztosítotti bejelentést követően az adóhatóság automatikusan hivatalból állítja ki, és elektronikusan küldi meg a munkáltató részére .

További SZOCHO kedvezményekről az alábbi cikkünkben olvashat.