Gyermek betegségéből adódó keresőképtelenség esetén rögtön táppénz jár.

A gyermekápolási táppénz jogosultsági feltételei megegyeznek az általános táppénz jogosultsági feltételeivel (fennálló biztosítási jogviszony, orvos által igazolt keresőképtelenség, pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetési kötelezettség).

A gyermekápolási táppénz (GYÁP) időtartama függ a gyermek életkorától a következők szerint:

  • 1 éves kor alatt korlátozás nélkül, bármennyi nap igénybe vehető
  • 1-3 év közötti gyermek esetén évente 84 nap táppénz jár
  • 3-6 év közötti gyermek után 42 nap jár évente, illetve ha csak az egyik szülő neveli a gyermeket, akkor a munkavállalót 84 nap illeti meg
  • 6-12 év közötti gyermek esetén 14 nap jár évente, egyedül nevelt gyermek esetében pedig 28 napra nő az igénybe vehető napok száma

Ha a munkavállaló egyidejűleg több gyermek ápolása miatt keresőképtelen, akkor a szülő döntheti el, hogy melyik gyermek után igényli a GYÁP-ot, de csak az egyik gyermek után veheti igénybe. A közösen nevelt gyermek után táppénz mind a két szülőt külön-külön megilleti.

Az igényléshez szükség van az 5-ös kóddal ellátott orvosi igazolásra – amelyen szerepel a gyermek neve, születési ideje, és TAJ száma -, illetve a „Nyilatkozat a gyermekápolási táppénz megállapításához” nevű nyomtatványra, amelyeket a foglalkoztatóhoz kell leadni.