//Fizetés nélküli szabadság időtartama alatt igénybe lehet venni az egészségügyi szolgáltatásokat?
2020. május 08.
Kisokos / #pénzbeli ellátások

Fizetés nélküli szabadság időtartama alatt igénybe lehet venni az egészségügyi szolgáltatásokat?

2020-05-08T07:21:34+02:00

Fizetés nélküli szabadságot kétféle módon lehet igénybe venni:

  1. Az egyik eset, amikor a munkavállalónak alanyi jogon jár a fizetés nélküli szabadság. Ilyen lehet például a gyermek gondozása céljából a gyermek 3 éves koráig igénybe vett szabadság vagy a hozzátartozó tartós ápolása miatt igénybe vett szabadság.
  2. A másik eset, amikor a munkavállaló egyéb indok miatt kérelmezi a fizetés nélküli szabadságot. Utóbbinál fontos kiemelni, hogy kizárólag a munkavállaló kérvényezheti, a munkáltató nem rendelheti el.

A fizetés nélküli szabadság kezdetétől a munkavállaló biztosítottsága szünetel, így nem jogosult egészségügyi szolgáltatás igénybevételére sem. Azért, hogy a magánszemély mégis igénybe vehesse az egészségügyi szolgáltatásokat, be kell jelentkeznie az egészségügyi szolgáltatási járulék (ESZO) fizetése alá, amelyet (2020-ban) a 20T1011-es nyomtatványon tehet meg vagy személyesen a lakóhely szerint illetékes járási hivatalban.

Az ESZO összege havi 7.710 Ft (257 Ft/nap). Amennyiben a magánszemély nem tudja teljesíteni az ESZO fizetési kötelezettségét, úgy egy másik magánszemély vagy a munkáltató is átvállalhatja a fizetést, de ezt a nyomtatványon jelöli kell. A biztosítás szünetelésének kezdetét, valamint végét is be kell jelenteni az adóhatósághoz, amely a munkáltató feladata.