//Céges rendezvényen milyen feltételekkel készülhet fénykép a munkavállalóról?
2022. március 02.
Kisokos / #foglalkoztatás szabályai

Céges rendezvényen milyen feltételekkel készülhet fénykép a munkavállalóról?

2022-03-02T17:44:35+02:00

Egyik alapvető jogunk a személyünk képmásához fűződő jog. Ebből az következik, hogy fényképfelvételeket csak engedéllyel és bizonyos feltételekkel lehet készíteni, ezt a Polgári Törvénykönyv és a EU adatvédelmi rendelete szabályozza.

A képmás elkészítéséhez mindenképpen szükséges a személy hozzájárulása, felvételt készíteni az érintett személy beleegyezése nélkül nem lehet. A hozzájárulás megadható szóban is és írásban is, de történhet akár ráutaló magatartással is. Ha valaki például pózol a fényképen, azt egyértelműen ráutaló magatartásnak tekintjük. Ha valaki belép egy olyan helyiségbe, ahol tudomása van arról, hogy felvétel készülhet róla, azt is ráutaló magatartásnak minősül.

Emellett a képmás közzétételéhez külön engedélyre, hozzájárulásra van szükség.

A munkáltató még a rendezvény előtt köteles lehetőséget biztosítani a munkavállalónak arra, hogy eldönthesse, hogy szeretne-e szerepelni a felvételen, vagy sem. A hozzájárulást dokumentálni is szükséges. Viszont a munkavállalónak joga van bármikor arra kérni a munkáltatót, hogy ne használja fel a róla készült felvételeket, sőt, akár ahhoz is, hogy törölje azokat.