//Az orvosi költség mikor számolható el adómentesen?
2021. május 18.
Kisokos / #adózás

Az orvosi költség mikor számolható el adómentesen?

2021-05-18T12:31:05+02:00

A munkáltatónak lehetősége van egészségügyi szolgáltatást nyújtani a munkavállalói részére, melyek természetbeni juttatásnak minősülnek, amik közül néhányat az SZJA törvény adómentesnek ismer el, míg a többi ellátás esetében jelentős adóvonzattal kell számolni.

Akkor lesz adómentes a juttatás, ha az

  • foglalkozás-egészségügyi ellátásnak
  • sport egészségügyi ellátásnak
  • vagy a kifizető által biztosított védőoltásnak, járványügyi szűrővizsgálatnak minősül.

A járványhelyzetre való tekintettel 2020. november 27-étől adómentes az a juttatás, amikor a kifizető járványügyi szűrővizsgálatot (például koronavírus tesztet) biztosít, vagy annak költségeit megtéríti a magánszemély számára.

Ebből kifolyólag, ha a magánszemély nem a kötelező üzemorvosi vizsgálaton vesz részt, sportoló esetében nem sport egészségügyi ellátást vesz igénybe, vagy a munkáltató nem járványügyi szűrővizsgálatot nyújt, és az orvosi vizsgálat költségét a munkáltató állja, úgy az a felek között fennálló jogviszony alapján fog adózni.

Például: Ha a munkavállalónak fáj a lába, amit meg kell röntgenezni és ő ezt magán egészségügyi ellátás keretében teszi meg, úgy ha ennek a költségét a munkáltatója állja, úgy az munkaviszonyból származó jövedelemként adózik.

Az ellátás összege 45.000 Ft.
Munkavállaló által fizetendő adó és járulék: 45.000 x 33,5% = 15.075 Ft
Munkáltató által fizetendő adó és járulék: 45.000 x 17% = 7.650 Ft

Így összesen 22.725 Ft adófizetési kötelezettséget von maga után, ha a cég állja a munkavállalója 45.000 Ft-os orvosi vizsgálatának díját.

Mivel ez egy természetbeni juttatás, amiből adót és járulékot a munkáltató nem tud levonni, így ezt a magánszemély nettó béréből kell érvényesíteni. Amennyiben nincs részére kifizetendő nettó jövedelem (pl. egész hónapban táppénzen volt), úgy kötelezettségként kell nyilvántartásba venni az összeget, és vagy megfizeti a munkavállaló a cég részére az összeget, vagy a következő béréből kerül levonásra.