Alapesetben fizetés nélküli szabadság igénybevétele esetén a biztosítás szünetel és ha a magánszemély más jogcímen nem jogosult egészségügyi szolgáltatásra, akkor a fizetés nélküli szabadság első napjától be kell jelentkezni egészségügyi szolgáltatási járulék (továbbiakban ESZO) fizetése alá.

A fennálló veszélyhelyzetre való tekintettel ezen szabályra is adtak ki egy módosító rendeletet, ami alapján a járványügyi helyzet miatt fizetés nélküli szabadságot igénybe vevő munkavállaló továbbra is jogosult egészségügyi szolgáltatásra.

2020. május 1-től a munkáltatónak kell az egészségügyi szolgáltatási járulékot megállapítani, bevallani és megfizetni a fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállaló után, amelynek határideje a tárgyhót követő hónap 12-e.

Amennyiben ez a fizetési kötelezettség nagy terhet jelent a munkáltatónak, akkor az adóhatóságnak be lehet nyújtani egy kérelmet, amely alapján a NAV engedélyezi a fizetési kötelezettség teljesítésének halasztását a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig. A biztosítás szünetelését továbbra is be kell jelenteni az állami adóhatósághoz.