A személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint az adót az adóév elteltével az összes jövedelem után kell megállapítani, bevallani és megfizetni. Azonban a költségvetés biztosítása érdekében a kifizetőnek adóelőleg megállapítási, bevallási és fizetési kötelezettsége van. A kifizető az adóelőleget a magánszemély által adott nyilatkozat alapján állapítja meg.

2020-tól lehetőség nyílik arra, hogy

a magánszemély többek között már

az adóelőleg-nyilatkozatát is elektronikusan készítse el.

Ezt ügyfélkapun keresztül, telefonos azonosítással vagy e-személyi igazolvány megléte esetén lehet megtenni.

 

Kétféle módon lehet elérni a nyomtatványokat:

  • a NAV honlap bal oldalán található Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásra (ONYA) kattintva
  • onya.nav.gov.hu honlapon keresztül

A belépést követően az Új nyomtatványok/bejelentés fülre kattintva elérhető az összes kitölthető nyomtatvány (jövedéki nyomtatványok, adat- és változásbejelentés, bevallások, adóelőleg-nyilatkozatok).

A nyomtatványon fel kell tüntetni a foglalkoztató adatait is, így az elektronikusan kitöltött nyilatkozatokat a NAV automatikusan továbbítja a munkáltató ügyfélkapujára. Ezáltal csökkenthető az adminisztrációs teher és a papírhasználat.

Természetesen továbbra is megmarad a NAV honlapon megtalálható Adóelőleg Nyilatkozat Alkalmazáson (ANYA) keresztüli kitöltés, illetve a papír alapú nyilatkozat is.

 

Módosítás esetén elég egy új nyomtatvány kitölteni és az új automatikusan felülírja a régi nyilatkozatot. Továbbra is él az a szabály, hogy a dokumentum tartalmát érintő változás esetén újra nyilatkoznia kell a magánszemélynek.

Abban az esetben, ha a magánszemély a kedvezményt már a magzatra is érvényesítette, akkor a születést követően nem kell új nyilatkozatot tennie, elegendő a baba nevét, adóazonosító jelét leadni a munkáltatója részére.

Ha a magánszemély elektronikusan és papír alapon is eljuttatja kifizetőjéhez a nyilatkozatot, akkor a papír alapút kell figyelembe venni.