2023-tól új SZJA kedvezményt érvényesíthetnek a fiatal anyák.

Ki és meddig jogosult az kedvezményre?

A 30 év alatti anyák kedvezményét az a 25. életévét betöltött nő érvényesítheti, akinek 2022. december 31-ét követően:

  • várandóssága eléri a 91. napot (jogosulttá válik a családi kedvezményre)
  • gyermeke megszületik
  • gyermeket fogad örökbe

Magzat után akkor is megilleti a kedvezmény a fiatal anyát, ha 2022-ben vált jogosulttá családi kedvezményre és a gyermeke 2023-ban születik meg.

A kedvezményt először 2023. január hónaptól érvényesíthetik az érintettek, illetve a várandósság 91. napjának hónapjától, ha azt januárt követően éri el az anya.

A kedvezményt utoljára abban a hónapban lehet érvényesíteni, amikor az anya betölti a 30. életévét.

Mekkora a kedvezmény összege?

2023-ban a kedvezmény összege legfeljebb 499.952 Ft jogosultsági hónaponként az adóalapból, ami maximum 74.993 Ft adócsökkenést – és ezzel párhuzamosan nettó bér növekedést – jelent.

Milyen jövedelemből érvényesíthető?

A kedvezmény érvényesíthető a munkabérből, a nem önálló tevékenységből származó jövedelmekből (pl. jutalom, a prémium, táppénz, gyed) és az önálló tevékenységből származó jövedelmek közül a helyi önkormányzati vagy európai parlamenti képviselő jövedelemből, könyvvizsgáló jövedelemből, az egyéni vállalkozó kivétből, átalányadózó esetén az átalányban megállapított jövedelemből, mezőgazdasági őstermelő jövedelméből és a megbízási, felhasználási szerződés alapján szerzett jövedelemből.

A kedvezmény sorrend szerint a 25 év alattiak kedvezménye és a személyi kedvezmény között helyezkedik el. A 25 év alattiak és a fiatal anyák kedvezménye nem vonható össze, 25 év alatti anya estében csak a 25 év alattiak kedvezménye érvényesíthető!

A családi kedvezményt SZJA adóalap- vagy járulékkedvezmény formájában a fiatal anya is igénybe veheti.

A kedvezmény érvényesítéséhez az Adóelőleg-nyilatkozat a 30 év alatti anyák kedvezményének érvényesítéséről c. dokumentumot kell kitölteni, amit a fiatal anyák megtehetnek papír alapon a munkáltatójuk felé átadva, vagy a NAV hivatalos oldalán az online nyomtatványkitöltő alkalmazással ügyfélkapu segítségével.